Miljöpartiet

MP-topp vill att Karolina Skog blir nytt språkrör

1:49 min

Sökandet efter ett nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet inleds redan nästa vecka. Karin Svensson Smith, kommunalråd i Lund och ordförande i Miljöpartiets klimatpolitiska nätverk, vill att riksdagsledamoten Karolina Skog ska ta över.

– Jag tycker att det ska vara någon som i första hand har klimat och miljö som sitt engagemang, och som bottnar i det och kan visa resultat. Då tror jag att av de namn som har nämns, är Karolina Skog är det som mest motsvarar det som vi i Miljöpartiets klimatnätverk vill se, säger Karin Svensson Smith.

Karolina Skog har varit kommunalråd i Malmö, miljöminister, och är i dag partiets ekonomisk-politiska talesperson i riksdagen.

Det var igår som Isabella Lövin berättade att hon lämnar uppdraget som språkrör för Miljöpartiet, och regeringen, så snart en efterträdare är utsedd. Planen är att ett nytt kvinnligt språkrör ska väljas vid en extra kongress i januari, och redan den första september kan miljöpartisterna börja nominera kandidater, berättar Katrin Wissing, ordförande i riksvalberedningen.

En av förhandsfavoriterna, EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, sade igår att hon inte vill ta över efter Isabella Lövin. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, kulturminister Amanda Lind, partisekreteraren Märta Stenevi och Karolina Skog lyfts också fram av de miljöpartister som Ekot har talat med. Ingen av dem har gett besked om de kandiderar eller inte.

Karin Svensson Smith, kommunalråd i Lund, säger att det är centralt att nästa språkrör är en profilerad miljö- och klimatpolitiker, som Karolina Skog.

– Därför att jag tycker att klimatfrågan är så viktig. Det är en diskussion i partiet nu, om vår uppgift är att försöka bredda oss och omfamna alla frågor, eller om det är en uppgift att göra det som jag tror att merparten av väljarna förväntar sig av oss, att vi sätter klimatet överst på agendan, säger hon.