Dubbelmordet i Linköping

Utredning klar – åtal nästa vecka

2:00 min

Utredningen är nu klar efter det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004, då ett barn och en kvinna knivmördades på öppen gatan – åtal väntas nästa vecka. Den man som greps i juni, och som erkänt dådet, uppger i dag att han ångrar det han gjort.

En tisdagsmorgon i oktober 2004 knivhöggs en liten pojke och en medelålders kvinna till döds i ett bostadsområde i centrala Linköping. Utredningen av dubbelmordet är Sveriges näst största, efter Palmeutredningen.

Polisen har haft gärningsmannens DNA under hela utredningen. Med med hjälp av sökningar i kommersiella släktdatabaser kunder man i juni i år ringa in en 37-årig man, som greps och erkände gärningarna.

På onsdag räknar åklagaren med att åtala honom för morden. Utredningen har visat att mannen begick gärningen ensam, utan inblandning av någon annan person. Och att de två offren valdes ut slumpmässigt.

Det har hållits tre längre förhör med mannen efter gripandet.

– Han har berättat det han kommer igåg så här långt efteråt, om den här händelserna. Han har medgivit att han har knivhuggit de här två personerna, säger åklagare Britt Louise Viklund.

En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts under sommaren visar att 37-åringen led av någon form av psykisk störning vid tiden för händelsen.

Åklagare Britt Louise Viklund säger att det inte finns något som tyder på att dådet var rasistiskt motiverat.

– Det har inte kommit fram något påtagligt kring att det skulle finnas något främlingshat.

Mannens advokat Johan Ritzer.

– Det är inget som har framkommit överhuvudtaget. Jag vet inte var den spekulationen kommer ifrån. Men nej, det är inget jag kan skriva under på.

Utredningen visar att mannen levt ett mycket tillbakadraget liv i Linköping efter dubbelmordet. Vilket, enligt åklagaren, kan ha bidragit till att han inte hamnade på polisens radar förrän efter nästan 16 år.

Inför den kommande rättegången kommer några av mannens kompisar från ungdomstiden att kallas som vittnen, för att berätta om deras bild av mannen 2004.

Även två anhöriga till offren kommer kallas som vittnen, samt personer som bevittnade delar av brottet.

– Det finns faktiskt två personer som sett delar av händelseförloppet från sina fönster. De kanske inte förstod hur allvarlig händelsen var när de såg det. Men de har gjort vissa iakttagelser, säger åklagare Britt Louise Viklund.

Advokat Johan Ritzer säger att hans klient under sommaren har uttryckt ånger för det han gjorde 2004.

– Han har uttryckt att det är tråkigt det som hände. Han har accepterat bedömningen från Rättsmedicinalverket, om hans psykiatriska tillstånd. Han är hjälpsökande.