Reservstyrka står redo

Putin: Ryssland är redo att ingripa i Belarus

1:42 min

Ryssland är redo att gå in och hjälpa makten i Belarus, om läget i landet förvärras.
Det sade president Vladimir Putin i dag i sitt första offentliga uttalande om läget i grannlandet. Från rysk sida har man redan satt samman en reservstyrka som står redo att rycka in.

– Aleksandr Grigorjevitj, den belarusiska presidenten, har bett mig om att sätta upp en reservstyrka av poliser. Och det har jag gjort, sa Rysslands president Vladimir Putin i en tv-intervju tidigare i dag.

Putin betonade att Ryssland som land håller ingångna avtal, som det avtal som finns mellan Ryssland och Belarus om att stötta varandra i utsatta lägen.

Men, sa den ryske presidenten, något sådant läge befinner vi oss inte i än. Det dock kan bli aktuellt om de regimkritiska protester som pågått i Belarus sedan det omstridda valet den 9 augusti tar mer extrema former, fortsatte han.

– Om man börjar bränna bilar, hus, banker, försöka inta administrativa byggnader och så vidare.

Det är första gången som president Vladimir Putin uttalat sig offentligt om läget i Belarus som präglats av stora demonstrationer, strejker men också ett omfattande våld från myndigheternas sida.

Från den ryska ledningens sida har man hittills hållit sig avvaktande till utvecklingen i Belarus och spekulationerna har varit många om vilken väg man tänker gå om president Aleksandr Lukasjenkos ställning hotas på allvar.

Belarus spelar som land en viktig roll i Kremls ögon och anses ingå i den allra närmaste ryska intressesfären. Det man räds allra mest är att Belarus tar samma väg som Ukraina; en mer västvänlig riktning mot EU och Nato.

I dagens intervju hintade Vladimir Putin också om möjlig utländsk inblandning i Belarus inre angelägenheter när han anklagade säkerhetstjänsten i Ukraina och USA för att ha placerat ut de ryska legosoldater som inför presidentvalet greps i huvudstaden Minsk, anklagade för att försöka destabilisera läget i landet.