Internationell handel

Indien utmanar Kina – lockar teknikjättar

1:50 min

Indien försöker nu mer aktivt att på olika sätt utmana Kinas ställning inom internationell handel. Dels genom att intensifiera arbetet med att locka utländska investerare, dels genom samtal med Japan och Australien om att försöka bygga starkare försörjningskedjor.

”Ett naturligt flöde till Indien”. Det är så Pankaj Mohindroo beskriver den utveckling som han nu ser. Han är ordförande i India Cellular and Electronics Association som företräder företag inom mobiltelefoni och elektroniksektorn. Bakom flödet finns Indiens två stora fördelar; en ung befolkning tillika en relativt välutbildad sådan.

I mars beslutade Indiens regering att ge elektronikföretag förmåner om de etablerar sig i Indien genom regeringens program Make in India som syftar till att öka produktionen i landet.

Fler än 20 företag har visat intresse; däribland Samsung och Apple. Liknande förmåner har erbjudits läkemedelssektorn och fler branscher väntas omfattas av strategin i framtiden.

Pankaj Mohindroo säger att landets mobiltelefontillverkning ökat med 1100 procent de senaste fyra åren. Den inhemska marknaden konsumerar en stor del av det som produceras men det finns nu en allt tydligare ambition om att ta sig an den globala marknaden menar Pankaj Mohindroo.

– Den globala värdekedjan rör sig till Indien, säger han.

Investeringarna behövs för den indiska ekonomin är i djup kris. Indien har också enligt flera medier inlett samtal med Australien och Japan om att gemensamt försöka stärka försörjningskedjorna för att kunna utmana Kinas dominans inom den internationella handeln.

De tre länderna har alla sina geopolitiska konflikter med Kina som också påverkat handeln.