Parlamentsval

Serbisk-ortodoxa kyrkan utmanar i valet i Montenegro

1:33 min

I dag är det parlamentsval i Montenegro. Frågan är om någon kan utmana president Milo Djukanovic och hans parti DPS som haft ett fast grepp om politiken i snart 30 år. Den största utmanaren är ett proserbiskt parti, som backas upp av den serbisk-ortodoxa kyrkan.

När det styrande socialistpartiet DPS går till val är det med målet att förlänga en lång dominans inom montenegrinsk politik, partiets ledare Milo Djukanovic har styrt som president och premiärminister i 30 år.

Enligt Djukanovic, som företräder en EU-vänlig linje, står mycket på spel i det här valet. Montenegro hotas enligt honom av proserbiska och proryska krafter, inte minst i form av den mäktiga serbisk-ortodoxa kyrkan, som har gett sitt stöd till oppositionen.

Protester mot regeringen har varit återkommande ända sedan förra året då en kontroversiell religionslag klubbades. Den serbisk-ortodoxa kyrkan menar att lagen i praktiken ger den montenegrinska staten rätt att beslagta kyrkans egendom i landet.

Lagen har förstört relationerna till grannlandet Serbien och retat upp Montenegros serbiska minoritet som utgör runt 30 procent av befolkningen.

Det största oppositionspartiet, som är just proserbiskt, ser ut att få runt 25 procent. Förmodligen räcker det inte för att rubba Djukanovic eget parti som ser ut att bli det största på runt 35 procent, men partiet lär behöva söka nya samarbeten till priset av försvagad makt.

En utmaning blir att få folk att överhuvudtaget rösta, kampanjandet har skett mitt under semestern, dessutom under hårda coronarestriktioner.

Många väljare minns också valet 2016 som överskuggades av uppgifter om ett  kuppförsök stöttat av Ryssland som oppositionen anklagades för att ligga bakom. Oppositionen å sin sida menar att regeringen är korrupt, och landet anses allmänt gå i en auktoritär riktning. Institutet Freedom House exempelvis, rankar inte längre Montenegro som en fullfjädrad demokrati.