Ryssland

Navalnyjs frånvaro stor förlust för oppositionen

2:02 min

En dryg vecka har gått sedan den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förlorade medvetandet, efter en misstänkt förgiftning. Han befinner sig fortfarande i koma på ett sjukhus i Berlin. Den ryska oppositionsrörelsen är därmed just nu utan sin starkast lysande stjärna. Ekots Johanna Melén har pratat med Navalnyjs anhängare i Tomsk, där Navalnyj befann sig strax före insjuknandet.

– Självklart kom det som en chock för oss, säger Ksenija Fadejeva.

– Bara några timmar tidigare hade vi setts, pratat, Aleksej mådde utmärkt och var på strålande humör.

Ksenija Fadejeva leder Aleksej Navalnyjs lokala stab i Tomsk, i Sibirien dit oppositionsledaren Navalnyj rest för att ge sitt stöd inför det lokalval som hålls i Tomsk och runt om i hela Ryssland om ett par veckor.

De senaste åren har Navalnyj satt upp staber och värvat volontärer i ett 40-tal ryska städer och därmed ökat oppositionens möjligheter att göra sina röster hörda.

Att han nu och för en okänd tid framöver själv är borta från politiken oroar, säger Sergej Bojko, ledare för staben i Novosibirsk som Navalnyj besökte under samma resa, som slutade med att han hamnade i koma.

Läkarna på sjukhuset i Berlin där han nu vårdas säger att det finns tydliga tecken på att han blivit förgiftad.

– Att han just nu inte kan fortsätta att stödja vårt arbete är en stor förlust för oss, säger Sergej Boiko.

I går meddelade ryska riksåklagaren att man inte ser något skäl, så här långt, att inledda en brottsutredning kring fallet. Det i sig, säger Ksenija Fadejeva på Navalnyjs stab i Tomsk, är ju ett tecken på att man från maktens sida själv är inblandad i det här. Att det kommer från högsta ort.

Själv tror hon att makten i så fall har begått ett misstag. För tillfället, säger hon, har det som hänt bara gjort människor ännu argare och ökat stödet för oppositionen.

Ett längre reportage om Navalnyj sänds i P1-programmet "God Morgon Världen" nu på söndag.