Belarus

Reportar utan gränser: "EU och OSSE måste sätta ner foten"

1:40 min

Både EU och OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, måste sätter ner foten ordentligt för att få stopp på hotet mot lokala och utländska journalister. Det anser Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

I samband med gripandet av Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen i Minsk på torsdag kväll, är det fler som får upp ögonen för de hundratals lokala journalister som dagligen grips i landet.

Det anser Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, som kräver att både EU och OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, sätter ner foten ordentligt vad beträffar Belarus.

– Jag hoppas och tycker att OSSE ska släppas in i landet, göra en ordentlig utredning och sätta sig ner med Lukasjenko för att få stopp på det här, men också via EU med sanktioner.Det räcker liksom inte med hot längre utan nu har det gått så långt att man måste sätta ner foten och stoppa detta.

Det är med bestörtning som Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, reagerar på gripandet av den svenska fotografen Paul Hansen från Dagens Nyheter.

Samtidigt kommer gripandet inte som någon överraskning för ordföranden.

– Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan detta skulle ske. Paul Hansen är ju inte den första utländska fotograf som gripits och deporterats. Belarus är ett av världens sämsta länder för pressfrihet, definitivt i Europa i alla fall, säger han.

Gripandet av Paul Hansen försvårar arbetet för fotografen att visa världen vad som pågår i Belarus, anser Erik Halkjaer.

– Man får tänka på vilka bilder som nu inte har tagits och som vi inte kommer få se. Det är precis det som Lukasjenko vill slippa. Han vill inte ha bilder som kommer cirkulera världen runt av vilka övergrepp som begås i landet.