Coronaviruset

Extremister använder pandemin i propaganda

1:55 min

Säkerhetspolisen ser att de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige använder covid–19 i sin propaganda. Det säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo i en intervju med Ekot.

– Man använder pandemin i propagandan, det här är den typ av händelse som alla tre extremistmiljöerna använder i sitt skapande av narrativ, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.

Enligt Ahn-Za Hagström ser myndigheten alltså att alla de tre extremistmiljöer man följer använder pandemin i sin propaganda. Det gäller alltså våldsbejakande högerextremism, våldsbejakande vänsterextremism och våldsbejakande islamistisk extremism.

Inom högerextremismen har man till exempel sett budskap som handlar om att ifrågasätta den svenska linjen i pandemin, säger Ahn-Za Hagström.

– Det finns också en idé om att försöka ställa etablissemanget till svars, att ställa Sveriges strategi och hantering av pandemin till de val som samhället och våra politiker gjort sedan tidigare. Det vill säga att man ställer omkomna svenskar i förhållande till flyktingmottagandet och så vidare, säger hon.

Enligt Säkerhetspolisen är det för tidigt att säga hur aktivitetsnivån i de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige i övrigt påverkats av pandemin.
Men man förväntar sig att få en klarare bild av det framöver, säger Ahn-Za Hagström.

– Vår bedömning är också att det kanske är effekterna av pandemin lite längre fram som kanske i första hand kommer användas av extremistmiljöerna, det vill säga eventuell arbetslöshet, sämre ekonomiskt läge och så vidare.