sommarkock

RECEPT: Oxfilé med svartkål och varm fårost

4 personer

En klassisk femöring med svartkål som studsat i pannan och varm fårost

Du behöver:

  • 4 skivor oxfilé
  • 1 späd purjolök eller valfri lök
  • Smör, till stekning
  • 1 nypa socker
  • 4 färska ägg
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Skala och strimla lök, stek den långsamt gyllene i smör, tillsammans medialt peppar och socker.
  • Platta till oxfilé skivorna lite lätt, stek i smör och krydda med salt och peppar.
  • Stek äggen.
  • Lägg upp köttskivorna på varma tallrikar och fördela löken ovanpå och toppa med ägget.

Servera med följande sallad:

Du behöver:

  • 300 g fetaost, jag har valt en krämig sort och inte så torr, kolla i butik, eller välj den sort du föredrar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 200 g svartkål rensad från stam och grovhackad eller savojkål/ grönkål
  • 1 vitlöksklyfta tunt skuren
  • 1 dl skållad rostad mandel, hel eller grovt skuren
  • Salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 g. Lägg fetaosten i en form . Ringla över olivolja ca hälften av angiven mängd, samma med chiliflakes. Baka osten i 5 min mitt i ugnen.
  • Skölj och ansa svartkålen.
  • Fräs kålen hastigt i resten av oljan med vitlöken och resten av chiliflakesen.
  • Salta och tillsätt de rostade mandlarna

Smaklig spis,

Mvh Lotta Sturnegk