Fria medier

Australien tar kampen mot nätjättarna: ”Hotar demokratin”

1:56 min

Många länder i världen följer nu det Australiska försöket att förmå teknikjättarna att betala medier för de nyheter som Google och Facebook lägger ut på sina plattformar.
– Detta är en nödvändighet för att vi ska ha kvar fria medier, sa Australiens finansminister när han introducerade lagförslaget.

– Vi måste göra detta för att skapa en möjlighet för media att överleva, för att de ska kunna verka på samma spelplan som de sociala medierna, sa finansminister Josh Frydenberg på en presskonferens.

Lagförslaget innebär att Google och Facebook måste förhandla och komma överens med mediebolagen om hur mycket teknikföretagen ska betala för att få lägga ut mediernas nyheter på sina plattformar. Om de vägrar förhandla eller lägger ut ändå kommer de få mycket kraftiga böter.

Bakgrunden till regeringens agerande är den kraftiga tidningsdöden i Australien på grund av tappade annonsintäkter. Det är ett hot mot demokratin, menar regeringen.

När användare i Australien öppnade Google och YouTube häromdagen möttes de av den moteld som företagen nu satt in för att få bort lagförslaget. I dessa annonser så säger de att om de tvingas till att genomföra det lagen föreskriver så kommer användarna i Australien att drabbas till exempel av långsammare nät och att alla tjänster kanske inte kommer vara gratis så som de är nu.

Regeringen har sagt att detta enbart är en missvisande information. Det menar även framtidsforskaren Steve Sammartino.

– Lagförslaget kommer inte påverka sökandet på nätet. Detta är bara en slags hottaktik, säger han till public service-radion ABC i Australien.

Lagförslaget ska klubbas igenom innan årets slut och många länder i världen kommer att se hur det går, eftersom problemet med annonstapp för tidningar finns över hela världen.

Annonsörerna väljer att placera sina annonser i anslutning till nätpubliceringen av nyheterna istället för direkt i tidningarna. Det innebär att nätföretagen får den ekonomiska avansen för den journalistik som tidningarna står för.

– Google och Facebook är mycket oroade över är om andra länder kommer gå samma väg som Australien. Då kan det komma att påverka teknikjättarnas inkomster, säger Steve Sammartino.