Mali

V: Mandatet finns inte kvar efter militärkuppen

1:55 min

Sveriges nu största internationella militära insats pågår i Mali och det är tänkt att ännu fler soldater ska dit i en ny insats. Men efter att en militärregim tagit över makten där kräver flera riksdagspartier mer information om vad kuppen betyder för de svenska soldaterna på plats.

– Det finns stora feta frågetecken. Det är ett allvarligt och oklart läge. Därför är det viktigt att riksdagen blir informerad därför att ytterst handlar det om säkerheten för utsända svenska kvinnor och män, säger moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark.

Nyligen genomfördes en militärkupp i Mali där den valde presidenten Keita avsattes. Militärregimen har deklarerat att den vill sitta kvar i tre år och företrädare för andra afrikanska länder har protesterat och infört sanktioner mot Mali.

Sverige är sedan flera år med i FN-ledda Minusma som ska bidra till stabilitet i Mali och där ska enligt riksdagsbeslutet cirka 220 svenska soldater delta. Riksdagen har också ställt sig bakom franskledda Takuba som ska bekämpa terrorister och där ska cirka 150 svenskar vara med enligt beslutet, men styrkan är inte på plats än.

Takuba sker på inbjudan av den störtade regeringen. Vänsterpartiet står bakom Minusma men partiets utrikespolitiska talesperson, Håkan Svenneling, menar att ett svenskt deltagande i Takuba nu skickar helt fel signal.

– Jag anser att det folkrättsliga mandatet för Takubainsatsen inte längre finns kvar då det bygger på en inbjudan från Malis demokratiskt valda regering. Så jag tycker att det är ytterst tveksamt om Sverige ska skicka militär för att stödja en militärjuntas styre. Det stämmer inte med Sveriges demokratiska värderingar, säger Håkan Svenneling.

Sverigedemokraternas Björn Söder har ställt en fråga till försvarsminister Peter Hultqvist om vad kuppen betyder för de svenska trupperna på plats och flera partier kräver nu mer information från regeringen och Försvarsmakten vid nästa möte med utrikesutskottet den 10  september, om läget men också om hur andra länder med soldater i de två insatserna nu agerar. 

– Det är viktigt att riksdagen som fattar beslut om att skicka svenska soldater utomlands har fullödig information om vad som sker och vilka risker den senaste händelsen innebär för våra trupper, säger Björn Söder.