Risk för vulkanutbrott

Ovanligt många jordbävningar skakar Island

1:39 min

En kraftig och lång svärm av jordskalv på sydvästra Island har ökat oron för vulkanutbrott. Bara den senaste veckan har flera medelstora skalv registrerats.

– Det har varit jättemycket, det är ovanligt med så många skalv som vi haft. I onsdags uppmättes ett skalv på 4,6 på Richterskalan och när vi får en större jordbävning så börjar aktiviteten igen och vi får jättemånga jordbävningar, berättar Salome Bernhardsdottir är geofysiker vid Isländska vädertjänsten.

I onsdags registrerades ett av de större skalven vid Grindavik, med 4,6 på Richterskalan. De större skalven utlöser i sin tur en mängd mindre skalv.
Myndigheterna har haft en höjd beredskap i flera månader. Den stora jordskalvssvärmen har pågått sedan början av året men har hittills inte orsakat några större materiella skador.

Jordskalv och vulkanutbrott är inget ovanligt på Island. De senaste 100 åren har ön haft ett mönster med ett vulkanutbrott vartannat eller vart tredje år. Men de senaste sex åren har det varit lugnt och det är omöjligt att säga när nästa utbrott blir, förklarar Salome Bernhardsdottir.

– Det kommer att bli et vulkanutbrott, vi är en vulkanö men om det kommer om 1, 20 eller 100 år är omöjligt att säga. Det går inte att beräkna så exakt, säger Salome Bernhardsdottir är geofysiker vid Isländska vädertjänsten.