EU:s utrikesministermöte

Beskedet: Sanktioner mot politiker i Belarus

1:41 min

Det försämrade läget i Belarus gör att EU:s utrikesministrar nu enats om en sanktionslista mot personer i hög politisk ställning i landet. Det säger utrikesminister Ann Linde till Ekot. Men hur många personer som det handlar om och vilka personer det är vill hon idag inte säga.

Enligt nättidningen Politico handlar det om mellan 15 och 17 personer som kommer att förbjudas resa in i EU. De kommer också att få sina tillgångar i unionen frysta.  Tjeckiens utrikesminister säger att det handlar om runt 20 personer.

Det har funnits en oenighet om huruvida Belarus president Aleksandr Lukasjenko ska beläggas med sanktioner i det här skedet, men utrikesministrarna enades idag om att lämna utrymme för ytterligare skärpningar om situationen i Belarus försämras än mer, säger Ann Linde

– Vi ska ha en stegvis möjlighet att sätta fler personer på en sån här lista, säger hon.

Utöver situationen i Belarus dominerades toppmötet av läget i östra medelhavet, där situationen är oerhört spänd sedan Turkiet inlett provborrningar efter olja och gas i områden som Grekland menar tillhör dem.

Inför mötet idag cirkulerade uppgifter om att Grekland och Cypern krävde att EU öppnar upp för utvidgade sanktioner mot Turkiet för att gå med på en uppgörelse i fallet Belarus.

Utrikesministrarna i Berlin ska nu se över möjligheterna till ytterligare sanktioner mot Turkiet, enligt Ann Linde.