Coronatester

Tegnell om SKR:s kritik: ”Måste vara ett missförstånd”

1:58 min

SKR:s ordförande Anders Knape riktar idag hård kritik mot regeringen och Folkhälsomyndigheten i Ekots lördagsintervju, när det kommer till hanteringen av corontester. Stasepidemiolog Anders Tegnell håller inte med i den beskrivning Knape ger, om att regionerna var redo att utöka testningen, men inväntade besked från Folkhälsomyndigheten och regeringen.

– Någonstans måste det vara ett missförstånd. Det är inte så vi har sett det. Ganska tidigt blev det ett problem att hinna med tester. Det var inte på labbsidan, utan sjukvården hade svårt att hinna med att både vårda och provta extensivt. Vi höll aldrig igen, utan vi pekade snarare på vikten av att testa fler på framför allt äldreboenden, men det fanns inte kapacitet.

Anders Tegnell har inte samma bild av vilken instans som bär ansvaret för att testningen inte var mer omfattande än den var i våras. Flaskhalsen i det här systemet var sjukvårdens begränsade resurser att testa, enligt Anders Tegnell.

Även om han betonar att det är svårt att nu dra slutsatser av vad olika åtgärder har gjort för skillnad för smittspridningen, håller han med om att mer testning tidigt skulle ha varit bra, särskilt på äldreboenden.

– Hade man haft mer kapacitet att testa mer personal och boende där, som man så småningom gjorde, då hade man nog kunnat se problemet tidigare och vidta åtgärder. Det är väl där jag tror att det hade kunnat göra stor skillnad. Det räcker inte bara att testa, måste man också komma ihåg. Man måste kunna koppla testerna till åtgärder. Signalerna från regionerna var att man under en period inte hann med nästa steg, som att smittspåra och informera.

Att regionerna prioriterade att vårda och därmed inte hann inte med att smittspåra och var en rimlig prioritering, enligt Anders Tegnell.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i ett skriftligt uttalande till Ekot att det är kommunerna och regionerna som har ansvaret för hälso- och sjukvården, där testning och smittspårning ingår och att regeringen gör sitt yttersta för att hjälpa till.