Framtida medlemskap

Romer i Albanien befarar att de glöms bort i EU-förhandlingar

2:00 min

Ett av Europas fattigaste länder, Albanien, fick tidigare i år grönt ljus för att börja förhandla om ett framtida medlemskap i EU. Men företrädare för landets romer befarar att EU:s krav på förbättringar för romerna ska få låg prioritet i förhandlingarna.

– Jag är oroad eftersom EU spelar en avgörande roll och kan sätta press på regeringen. Jag tycker att processen går långsamt, säger Xhekson Cela människorättsaktivist på organisationen Roma Versitas Albania.

Många av de runt 100 000 romerna i Albainen lever fortfarande i fattigdom och utanförskap. Merparten arbetar i den informella sektorn utan tillgång till samhällets trygghetssystem, som här i Tiranas utkant.

Gentian samlar metallskrot som han säljer på en återvinningscentral, men livet är svårt, säger han. En reform om att romernas informella verksamheter skulle omvandlas till vita, vanliga företag, verkar ha gått i stå. Samma sak gäller ett förslag om hälsocoacher som skulle öka hälsomedvetandet bland romerna, enligt Xhekson Cela.

– Regeringen lovade att skapa ett system med hälsocoacher, men hittills har vi inte fått ett skrivet avtal, säger Xhekson Cela.

Trots att Albanien skrivit på Poznandeklarationen för en bättre inkludering av romerna, befarar Xhekson Cela att frågan får låg prioritet under förhandlingarna. Men det kan inte hända, säger landets biträdande utrikesminister Sokol Dedja, eftersom alla EU:s krav måste uppfyllas för att medlemskapet ska bli verklighet.

– Det blir inga framsteg på andra förhandlingskapitel om det inte blir framsteg vad det gäller romernas inkludering, säger utrikesminister Dedja.