Taiwan

Tjeckisk delegation trotsar Pekingkritik

1:38 min

Trots högljudd kritik från Peking inleder en tjeckisk delegation idag ett ovanligt högnivåbesök i Taiwan.

– Besöket är nödvändigt för att visa att Tjeckien är fritt att själv bestämma över de lämpliga villkoren för vår utrikespolitik, sade Milos Vystrcil till nyhetsbyrån Reuters inför besöket till Taiwan.

Vystrcil är talman i den tjeckiska senaten, en tung titel, och det är han som leder den omkring 100 personer starka delegationen med företag och politiker som landade i Taiwan idag.

En mycket ovanlig delegation, då rädslan för sanktioner från Kina gör att de flesta länder undviker aktiviteter som kan tolkas som officiella relationer med den självstyrande demokratin Taiwan. Och inte oväntat har Peking kritiserat besöket. Kinesiska utrikesministeriets talesperson Zhao Lijian beskrev det som ”föraktligt”.

Taiwanfrågan är en av de känsligaste utrikespolitiska frågorna för Kina, som inte uteslutit att med våld ta kontrollen över Taiwan. Den tjeckiska delegationens besök i dag följer ett kontroversiellt amerikanskt högnivåbesök för ett par veckor sedan, som beskrivits som det tyngsta sedan 1979.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte också Tjeckien nyligen, där han talade inför den tjeckiska senaten och manade till motstånd mot det kinesiska kommunistpartiet. Synen på Kina i Tjeckien har det senaste året tagit en kraftig vändning till det sämre.

Ekonomiska samarbeten har misslyckats leverera och dessutom kommit med politiska påtryckningar från Peking, som efter att de blivit kända orsakat ett bakslag i relationerna mellan Kina och Tjeckien.

Det politiska stödet för delegationen till Taiwan är splittrat. Både premiärministern, presidenten och utrikesministern uppges vara emot besöket, enligt public service-kanalen Radio Prague International.