Tyskland

Regeringen fördömer våldsamma coronaprotester

1:58 min

I Tyskland fördöms idag de kaosartade scenerna utanför riksdagshuset i Berlin igår kväll. I samband med en protest mot coronarestriktionerna försökte bland annat högerextrema demonstranter storma parlamentsbyggnaden.

På filmer som sprids i sociala medier syns ett hundratal människor bryta igenom en avspärrning framför riksdagsbyggnaden och springa uppför trapporna. Det går fort, polisen är uppenbarligen tagen på sängen och i ett klipp ses tre ensamma poliser stå högst upp på trappan, framför ingångens pansarglas.

– Tillbaka, tillbaka, skriker en polis som inte ens fått på sig skyddshjälm.

I folkmassan framför honom vajar bland annat den rödvitsvarta så kallade riksflaggan, en symbol som förknippas med högerextrema åsikter här i Tyskland. Snabbt kommer fler poliser, och folkmassan trycks tillbaka med hjälp av pepparsprej och batonger, men scenerna från igår skakar det politiska Berlin idag.

Tysklands president Frank Walter Steinmeier kallar det inträffade för ett outhärdligt angrepp på demokratins hjärta. Utrikesministern Heiko Maas twittrar att ”riksflaggan framför parlamentet är en skam”.

38 000 människor deltog enligt polisen i demonstrationen igår, men sida vid sida med alla dem som protesterade mot vad man tycker är överdrivet hårda coronarestriktioner gick en ansenlig mängd högerradikala; kända nynazister och anhängare av den extrema, från början amerikanska, Q-anon-konspirationsteorin.

Många i den tyska debatten befarar att människor som mest är trötta på att få sina fri- och rättigheter kringskurna av pandemin radikaliseras under demonstrationerna, samtidigt som konspirationsföreställningar legitimeras av det stora deltagarantalet.