Upplopp i Ronneby

Kommunalrådet: Spänningarna har växt sedan sommaren

1:56 min

I Ronneby är många illa berörda efter våldsamheterna under natten, då ett gäng attackerade polis och räddningstjänst.

– Jag försökte stoppa dem, men de lyssnade inte på mig, säger en 17-åring som vill vara anonym.

P4 Blekinge har talat med flera personer som bevittnade nattens omfattande vandalisering och stenkastning mot polis och räddningstjänst i centrala Ronneby.

– Det fanns några vuxna, som var typ 30 eller 40 år gamla, det fanns också de som var lika gamla som mig, 17-18, berättar en ung man som vill vara anonym.

– Jag känner några av dem, men de lyssnade inte på mig och fortsatte kasta sten, fortsätter han.

Inga ytterligare gripanden har skett under dagen. Tre personer är fortfarande anhållna och ytterligare två misstänks för en rad brott kopplade till det våldsamma upploppet under natten.

Två poliser fick lindriga skador liksom en ung förbipasserande man.

Kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson (M), kopplar händelsen i Ronneby till ökade spänningar sedan i somras, då muslimsk fredagsbön började hållas i en populär park, vilket väckt protester – och i fredags angreps en kulturlokal i närheten med koranbränning, en händelse liknande de i Malmö samma dag.

Roger Fredriksson tror att en mer ansvarsfull ton i sociala medier och mer engagemang från den breda allmänheten behövs för att undvika ytterligare upptrappning.

– Det tror jag är det första steget – att de här vuxna individerna som det faktiskt handlar om tar sitt ansvar. Och att den stora tysta massan säger ifrån när man hör de här åsikterna.

I Malmö, som natten till fredagen plågades av omfattande upplopp, höll polisen situationen under kontroll i natt, inte minst med hjälp av lokalbor som gick man ur huse. Det förekom dock flera bränder och några personer greps misstänkta för att ha förberett sabotage mot blåljusfordon.

– Vi håller de här delarna av Ronneby och eventuella aktuella ställen under uppsikt för att se om det börjar ta fart eller ej, så att vi är med direkt om det nu skulle bli några konstigheter, säger Christer Fuxborg, talesperson vid den stab polisen upprättat för oroligheterna i regionen.