Val i Montenegro

Sittande presidenten ser ut att gå mot knapp seger

0:24 min

Montenegros dominerande parti DPS ser ut att leda efter söndagens val — men kan bli snuvat på makten om oppositionspartier kan enas, enligt inofficiella preliminära resultat.

DPS har aldrig förlorat ett val sedan partiet bildades 1991 som en arvtagare till Jugoslaviens kommunistförbund, även om man ofta har behövt samarbeta med mindre partier för att uppnå majoritet.

Men nu ser DPS (Demokratska partija socijalista Crne Gore) ut att ha fått endast drygt en tredjedel av rösterna, vilket skulle innebära det sämsta resultatet sedan självständigheten. De blir preliminärt fortfarande störst i parlamentet, med 30 platser. Men den nya, mer högerinriktade och Serbien-vänliga, oppositionsalliansen Za buducnost Crne Gore (ungefär "För Montenegros framtid"), ser ut att landa på 27 platser.

Därmed handlar det nu om att sy ihop en koalition med mindre partier för att nå majoritet i det 81 platser stora parlamentet. Milo Djukanovic, president och DPS-ledare, medger att det blir en "kamp om majoriteten", men signalerar optimism.

- DPS är Montenegros starkaste parti, sade han på valnatten.

Zdravko Krivokapic, ledare för Za buducnost Crne Gore, utropar i stället att "regimen har fallit". Han får medhåll även av andra partiledare, som alltså antyder samarbete. På gatorna i huvudstaden Podgorica firade oppositionsanhängare under natten.

DPS svaga resultat skylls av expertis i första hand på en kontroversiell lag som inneburit att partiet hamnat på kant med den mäktiga serbisk-ortodoxa kyrkan. Religionslagen antogs i slutet av 2019, och öppnar bland annat för att hundratals kloster blir statlig egendom.

Djukanovic sitter kvar till presidentvalet 2023. Han får mycket av äran för att Montenegro är en stark kandidat för EU-medlemskap, men kritiseras också för att ha byggt sitt långvariga maktinnehav på korruption.