Om oppositionen enas

Maktskifte hägrar i Montenegro efter 30 år

1:35 min

I Montenegro kan det styrande socialistpartiet ha förlorat makten efter att ha styrt landet i 30 år. Efter gårdagens parlamentsval visar preliminära resultat att oppositionen kan nå egen majoritet – om man lyckas enas.

Ledaren för styrande DPS tillika landets president Milo Djukanovis utropade seger, men på gatorna firade oppositionen.

För trots att Djukanovic socialister som styrt Montenegro i 30 år blev största parti gör man ett dåligt val och får runt 35 procent av rösterna, enligt preliminära resultat från Montenegros valkommission som räknat nästan alla röster.

Ett bakslag för den västtillvände Djukanovic som lett Montenegro till självständighet från Serbien och till Natomedlemskap.

Men av oppositionen anklagas Djukanovic för att vara auktoritär och korrupt, och det har länge pågått protester mot vad som ses som ett försök från den montenegrinska staten att beslagta den serbisk-ortodoxa kyrkans tillgångar.

Det största oppositionspartiet Montenegros framtid, med starka band till just serbisk-ortodoxa kyrkan och därmed också grannlandet Serbien, fick också det över 30 procent av rösterna. Partiledaren Zdravko Krivokapic utropade också han seger igår, "regimen har fallit" sa han.

Nu följer antagligen en tid av hårda koalitionsförhandlingar – men lyckas de största oppositionspartierna enas når man faktiskt en knapp majoritet av stolarna i parlamentet – ett maktskifte som skulle innebära en politisk jordbävning i Montenegro.