friluftsliv

Ökat besökstryck i naturen ska utvärderas

1:58 min

Efter att intresset har ökat för besök i naturreservat och nationalparker under våren och sommaren ska Naturvårdsverket samla in erfarenheter från landets länsstyrelser för att se vad man kan lära av säsongen.

Det är många som har hittat ut i naturen under coronapandemin och det här har på vissa håll skapat problem som överfulla parkeringar och otillåten camping.

Lasse Lindblom och sambon Helena Brus från Falun har varit mer ute i naturen under pandemin.

– Jag vet inte hur många vandringsleder vi har gått på nu under pandemin, säger Lasse Lindblom.

Märker ni att det har varit fler ute?

– Där vi bor cyklas det väldigt mycket i naturen, överallt med mountainbikes, så det ser man, säger Helena Brus.

Naturvårdsverket ser att intresset för att besöka landets naturreservat och nationalparker har ökat under våren och sommaren. Det finns ännu inga siffror sammanställda för årets säsong men en del län gjorde redan i våras en jämförelse av vissa besöksmål.

Bland annat kom ungefär dubbelt så många besökare till de båda nationalparkerna Store Mosse i Jönköpings län och Dalby Söderskog utanför Lund i april och maj i år jämfört med samma månader förra året.

De rapporter som Naturvårdsverket har fått från landet vittnar också om att fler har hittat ut i skog och mark.

– Bland annat har det varit trångt på parkeringar, förvaltare har fått köra ut mer ved och tömt dass oftare, säger Camilla Näsström på Naturvårdsverkets områdesskyddsenhet.

På norra Öland har man sedan några år tillbaka märkt av att fler turister kommer till ön men i år har intresset för naturupplevelser också bidragit till fler anmälningar om att besökare inte följer de regler som finns för att skydda miljön.

Länsstyrelsen i Kalmar har fått ett 20-tal anmälningar om bland annat parkering och camping på otillåtna platser och terrängkörning i känslig natur. Enligt Anna Lindberg, naturkommunikatör på länsstyrelsen i Kalmar brukar det vanligtvis bara vara drygt en handfull sådana anmälningar efter en säsong:

– Det är en effekt av att fler har semestrat på hemmaplan och kanske att alla inte är så vana vid att vara ute i naturen. Vi vill ju att så många som möjligt ska komma hit och uppleva den fantastiska naturen men det måste ju ske på de villkor som naturen själv sätter och de regler och lagar som vi har i Sverige, säger hon.

Under hösten kommer Naturvårdsverket att samla ihop de erfarenheter som landets länsstyrelser har fått efter den här speciella sommaren som exempelvis om känslig natur tagit skada av fler besökare och vad som behövs för att möta ett ökat intresse framöver.

– Att förstå hur sommaren har varit, vad är den största problematiken, utmaningen som har varit i sommar, utifrån det bestämma vad vi gör framöver inför nästa säsong, säger Camilla Näsström.