Rwanda

Känd regimkritiker gripen för terrorbrott

1:34 min

Polisen i Rwanda har gripit Paul Rusesabagina, vars liv gestaltas i den prisbelönta amerikanska filmen Hotel Rwanda från 2004. Han anklagas bland annat för terrorism.

Anklagelserna som riktas mot Paul Rusesabagina är inte nya, men gripandet kom som en överraskning för många i Rwanda. Enligt polisen har Rusesabagina lett och finansierat terrorgrupper som attackerat obeväpnade civila i och utanför Rwanda, bland annat oppositionspartiet MRCD:s väpnade gren FLN.

Rusesabagina, som länge levt i exil, har tidigare nekat till sådana anklagelser.

Paul Rusesabagina gestaltades i den amerikanska filmen Hotel Rwanda från 2004. Under folkmordet 1994 var han chef för ett lyxhotell i Kigali och räddade över tusen människor ur den jagade folkgruppen Tutsi genom att erbjuda dem skydd. Både filmen och Rusesabagina har hyllats och prisats världen över. Han har bland annat fått den amerikanska Frihetsmedaljen för sina insatser.

Men på senare år har Paul Rusesabagina snarare gjort sig känd som en av de skarpaste kritikerna av Rwandas president, Paul Kagame. Paul Rusesabagina har kallat Kagame för en diktator som förföljer kritiker.

Mycket är fortfarande oklart om gripandet. Enligt polisen greps Paul Rusesabagina med hjälp av en internationell arresteringsorder. Men Belgiens myndigheter, där Paul Rusesabagina bor sedan 1996, förnekar all inblandning.