Göteborg

Nya gripanden kopplade till gängkriminalitet

1:24 min

Fyra personer sitter anhållna sedan i helgen och väntas begäras häktade de närmaste dagarna.

För en vecka sedan inleddes en större polisinsats i nordöstra Göteborg efter att gängkriminella bland annat satt upp vägspärrar i stadsdelen Angered.

– Vi har fortsatt arbeta intensivt på fältet och jobbat med spaning också. Under helgen har det genomförts ett antal gripanden i de här miljöerna, säger polisens kommenderingschef Dan Windt.

Nio personer var på måndagen frihetsberövade misstänkta för bland annat grova vapenbrott och olaga frihetsberövande. Sammanlagt 26 omhändertaganden har gjorts under helgen.

Enligt polisens kommenderingschef Dan Windt är läget i stadsdelen nu tillbaka på en normalnivå.

 – Poliserna som har jobbat på fältet under helgen beskriver läget som grönt. När det är grönt för en polis som jobbar i särskilt utsatta områden är det fortfarande brott som sker, men det är inte den här höga aktiviteten och höga anspänningen som varit tidigare, säger han.

Den ökade polisnärvaron är planerad att pågå till onsdag då den utvärderas på nytt. Som det ser ut nu är inte den kriminella närvaron lika påtaglig som för en vecka sedan säger Dan Windt.

– Det kan finnas en spänning i luften. Men den känner man mer om man är en del av lokalsamhället. Majoriteten som bor där är vanliga människor, de utsätts inte för brott och det finns inga uppenbara brott som sker på gatorna.