Valet i Belarus

Litauen: EU agerar för långsamt mot Belarus

2:00 min

Litauens utrikesminister Linas Linkevičius är kritisk till att det tar så lång tid för EU att införa sanktioner mot Belarus.

I en intervju med Sveriges Radio säger Litauens utrikesminister Linas Linkevičius att unionens reaktion har varit alltför långsam, vilket gynnar presidenten Lukasjenko och hans regim.

– Väntar gör också makten i Belarus, som tror att de kommer kunna lugna situationen och sedan fortsätta som vanligt. Och väntar gör också Ryssland, som ju stödjer ledningen där, säger Linas Linkevičius.

– EU måste därför agera och det snabbt, fortsätter han.

Litauen är ett av de länder som starkt drivit linjen om att införa nya sanktioner mot Belarus. Länderna delar en 60 mil lång gräns och har historiskt sätt haft nära förbindelser.

Tidigare i veckan beslutade Litauen, tillsammans med Lettland och Estland att föregå EU och införa egna sanktioner mot ett 30-tal tjänstemän från Belarus, däribland mot president Lukasjenko själv.

Lukasjenko svarade då med hot om att stoppa godsflöde via Litauen. "Vi ska visa dem vad sanktioner är och vem som skrämmer vem" sa Lukasjenko i ett uttalande.

Även EU har kommit överens om en rad åtgärder, däribland sanktioner men också att erbjuda hjälp i medlingsprocessen mellan regimen och oppositionen, åtgärder som ännu inte börjat gälla.

Och det är EU:s svaga punkt, anser Linas Linkevičius.

– EU är en viktig ekonomisk aktör, men mindre effektiv när det kommer till att lösa konflikter i vårt närområde.