Amnesty

Iran kritiseras för chockerande brott mot mänskliga rättigheter

1:54 min

Iran får hård kritik av människorättsorganisationen Amnesty International för inhuman hantering av de som greps i samband med de omfattande demonstrationerna i slutet av förra året.


Tortyr, godtyckliga gripanden och tveksamt utdömda dödsstraff är några exempel på vad Amnesty kallar "en katalog av chockerande brott mot mänskliga rättigheter".

Det var när internet kommit tillbaka efter att flera dagar legat nere i november förra året som chockerande bilder nådde omvärlden. Demonstranter som misshandlades brutalt, som sköts av prickskyttar utplacerade på höga byggnader och unga män som blödde till döds.

Demonstrationerna runt om i Iran slogs ner hårdhänt.
Omkring 7000 människor greps, bland de barn så unga som 10 år.
Gripanden skedde på sjukhus där aktivister och demonstranter sökte vård, på begravningar och minneshögtider.

Amnesty International har genom intervjuer identifierat minst 500 demonstranter, journalister och aktivister som utsatts för brutal behandling i samband med protesterna. Det handlar om hundratals fall som dömts till fängelse och spöstraff och flera som dömts till döden i blixt-rättegångar, ofta under en timme långa och bakom stängda dörrar, där domarna baserats på erkännanden som kommit efter tortyr.

Både i samband med gripanden och i fängsligt förvar har tortyr varit omfattande, så pass att Amnesty kallar det en tortyr-epedemi.

Enligt rapporten har fångar misshandlats, fått elchocker, naglar utdragna, utsatts för stresspositioner, piskats, nekats mat och vatten och hållits isolerade. Många har också nekats vård.
Dessutom har gripna förts bort i hemlighet utan att anhöriga underrättats. Flera har varit försvunna i månader.

Människorättsorganisationen vill nu att FN inrättar en undersökningskommission för att försöka ställa ansvariga inför rätta och förhindra att det upprepas.