Fångutväxling

Afghanistan friger 200 talibaner

1:40 min

I Afghanistan har regeringen återupptagit frisläppandet av fängslande talibaner, uppger en talesperson för talibanerna. Omkring 200 talibaner ska ha frigivits sedan i måndags.

Fångutväxlingen mellan den afghanska regeringen och talibanerna är en del av en uppgörelse som träffades i februari mellan talibanerna och USA. Regeringen i Kabul var inte med vid de förhandlingarna och har tydligt visat att man inte är helt nöjd med uppgörelsen.

Enligt överenskommelsen ska 5 000 talibanska fångar släppas av regeringen samtidigt som runt 1 000 man ur de afghanska säkerhetsstyrkorna ska släppas ut talibansk fångenskap. 

De så kallade intra-afghanska samtalen ska förhoppningsvis leda till en hållbar fred i landet. Förhandlingarna mellan talibanerna och den afghanska regeringen har försenats flera gånger. Landets regering har tidigare upphävt ett beslut att släppa de sista 320 talibanska fångarna eftersom man menar att talibanerna inte har uppfyllt sin del av avtalet.


När den afghanska regeringen nu har återupptagit frigivning av talibaner så ses det som ett positivt steg som kan lägga grunden för samtal säger en företrädare för talibanerna till lokala medier.


Afghanistans president Ashraf Ghani har nyligen utsett ett råd för nationell försoning. Rådet kommer att ha det sista ordet om regeringen kommer att underteckna ett fredsavtal med talibanerna. När förhandlingarna väl kommer i gång så förväntar sig alla inblandade parter att det kommer bli långa och osäkra förhandlingar.


Som ett svar på presidentens initiativ till ett råd som ska avgöra frågan om det ska bli en varaktig fred eller inte så attackerade talibanerna här om dagen en av säkerhetsstyrkornas militärbaser i den östra delen av landet. Vid attacken dödades minst tre soldater från regeringssidan.


Dagens frigivning av talibanska fångar visar att det återigen finns ett litet hopp om att man nu kommer närmare fredsförhandlingar i det sedan 2001 krigsdrabbade landet.