Ekonomi

Lönefajt mellan facken inför avtalsrörelsen

1:58 min

Utmaningarna i de kommande löneförhandlingarna är större än på länge. Förutom den vanliga striden om det ekonomiska läget har coronapandemin slagit väldigt olika i ekonomin vilket gör det extra svårt att komma överens om löneökningar som passar alla branscher.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att det är viktigare än någonsin att hålla i modellen där den konkurrensutsatta industrin bestämmer löneökningstakten.

– Helt enkelt för att hålla ihop lönebildningen i Sverige. Vi tycker att 3 procent är en rimlig utgångspunkt ifrån att förhandla om löner, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Det värsta av coronakrisen är över, resonerar industrifacken, och kraven på 3 procents lönepåslag ligger fast.

Omkring 3 miljoner anställda berörs när avtalsrörelsen som sköts upp i våras på grund av pandemin nu startar om. Den 1 oktober drar förhandlingarna igång igen på allvar och redan en månad senare ska industrins så kallade märke vara klart, de avtal som ska styra löneökningarna på hela arbetsmarknaden.

Men spänningarna är stora. I den ena änden på skalan finns arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen som inte kan tänka sig några löneökningar alls.

– Besöksnäringen befinner sig just nu i den värsta krisen någonsin och det är långt ifrån över. Jag har väldigt svårt att se att det finns något utrymme för kostnadsökningar just nu för besöksnäringen, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita.

I den andra änden finns Kommunal. Redan före krisen bröt sig Kommunal ur LO-samordningen och krävde en halv procent mer än andra i löneökning. Det kravet kan mycket väl komma att höjas, enligt förbundsordförande Tobias Baudin.

– Väldigt mycket nu inte minst på grund av corona pekar på att vi nog behöver omformulera våra krav, säger han.

Krisen har satt fokus på arbetsvillkor inom vården och äldreomsorgen och facket vill nu smida medan järnet är varmt.

– En sak är säker, yrkesutbildade i vård, skola och omsorg ska ha mer än märket. Får vi inte det har märket spelat ut sin roll tycker vi och då har märket tappat en försvarare i Kommunal. Vi kan inte hålla kvar vid ett märke som är en tvångströja, det går inte, säger Tobias Baudin.

IF Metalls avtalssekreterare ställer inte upp på att kommunalarna ska ha mer.

– Om man säger att någon grupp ska ha mer så innebär det att någon annan grupp ska ha mindre, och IF Metalls medlemmar är inte de som ska ha mindre, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Kommunal kan inte räkna med stöd om det skulle bli en konflikt, såsom strejk.

– Rent principiellt är det så att om man inte är med i en samordning då har man valt att stå utanför den, och då är man också ensam, säger han.