Kräver fullständig och öppen utredning

Tyska regeringen: Navalnyj förgiftad av Novitjok

1:38 min

Det var utan tvekan nervgiftet Novitjok som förgiftade den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Det uppger en talesperson för tyska regeringen. Tyska utrikesministern har kallat upp ryske ambassadören med krav på en fullständig och öppen utredning av förgiftningen av Kremlkritikern Aleksej Navalnyj.

– Det är chockerande att Aleksej Navalnyj har fallit offer för en attack med nervgift i Ryssland, sa den tyska regeringens talesman Steffen Seibert. Tyskland kräver en förklaring från Ryssland sedan det blivit klart att det handlar om Novitjok.

Tester som gjorts av Navalnyjs blod i ett tyskt militärlaboratorium visar otvetydigt att det handlar om just Novitjok. Nervgiftet, som kemiskt är flera substanser, började tillverkas redan på Sovjettiden och är extremt farligt även i små doser.

Det tyska utrikesdepartementet har kallat upp den ryske ambassadören för att kräva att de skyldiga till förgiftningen av Navalnyj hittas och ställs till svars.

Nervgiftet blev känt när det användes vid förgiftningen av den före detta FSB-agenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i England. Sen dess klassas det internationellt som kemiskt stridsmedel.

Ryssland har sen dess förnekat all inblandning i förgiftningen av Skripal och till och med påstått att det inte ens finns något som heter Novitjok. Om det finns så produceras det inte i Ryssland utan i andra länder, har budskapet varit.

Skripal överlevde förgiftningen, men en kvinna dog av en större dos från en liten sprayparfymflaska som hon hittat.

I dag säger Kreml att de inte fått någon information från Tyskland om att Aleksej Navalnyj ska ha förgiftats med Novitjok.

Aleksej Navalnyj vårdas fortfarande på ett sjukhus i Berlin där läkarna beskriver hans tillstånd som allvarligt men inte livshotande.