Valet i Belarus

Ökad press på strejkande belarusier: ”Rädslan var starkare”

2:01 min

I Belarus har de landsomfattande strejker som bröt ut efter det ifrågasatta valet i början av augusti nu stannat av. Hot om uppsägning har fått många att gå tillbaka till sina jobb och de få som fortsätter strejka riskerar nu också sin frihet.

Utanför mitt hus vaktar en polisbil, de har ringt från okänt nummer och sagt att de vill samtala, säger Roman Ljavontjik från det statliga företaget Belaruskalij i staden Soligorsk, söder om Minsk. Nu är han en av de 23 arbetare som sedan två veckor utgör en strejkkommitté.

Häromdagen greps kommitténs ordförande och dömdes samma dag till 15 dagars arrestering, anklagad för att ha deltagit i en olaglig sammankomst.

– De första strejkdagarna hade vi stort hopp om att vi faktiskt skulle segra, men påtryckningarna och rädslan visade sig vara starkare, säger Roman Ljavontjik.

När arbetare på statliga företag, viktiga för landets ekonomi anslöt sig till protesterna mot valfusk och mot omfattande och brutalt polisvåld trodde många till en början att Aleksandr Lukasjenkos tid som president snart skulle vara över. Aldrig tidigare hade arbetarna, hans kärnväljare, vänt sig så öppet mot sin president. Men efter några dagars motstånd återvände de flesta till sitt arbete. De som fortsatt strejka har bötfällts, dömts till kortare fängelsestraff. Några har flytt landet.

– Visst är vi rädda, säger Sergej Tjerkassov, en annan av de strejkande på Belaruskalij, en av världens största producenter av pottaska och ett av de viktigaste företagen för Belarus ekonomi.

– Men vi har nu tagit på oss uppgiften att få människor att inse att det system vi nu lever under kan slå till mot vem som helst.

President Aleksandr Lukasjenko, som i valet den 9 augusti återigen utropades till segrare med drygt 80 procent av rösterna, anklagar de som protester och som lämnar sina arbeten för att hota stabiliteten i landet.

– Stabilitet i all ära, säger Sergej Tjerkassov. Men till sist vill människor också ha någonting mer, de vill ha frihet.