Ján Kuciak

Affärsman frias för journalistmord i Slovakien

1:51 min

I Slovakien friades idag överraskande den affärsman som anklagats för mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak för drygt två år sedan. Morden skakade om Slovakien och fick stora politiska konsekvenser.

Den ökände affärsmannen och mångmiljonären Marian Kocner, pekades tidigt ut som hjärnan bakom morden på 27-årige Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova i februari 2018. Det var bland annat Kocners korruptionsaffärer med kopplingar till landets högsta politiska ledning, som var föremål för Kuciaks journalistiska granskningar.

Mordrättegången är den mest omfattande i landets historia. Inför dagens dom fanns en utbredd förväntan att det skulle bli långa fängelsestraff för Kocner och de två medåtalade. När domaren förklarade att bara en av de åtalade är skyldig medan Marian Kocner friades från mordmisstankarna, väckte det stor förvåning. Från domstolen rapporterades att de anhöriga till de två mördade var förkrossade när de lämnade rättssalen. 

Affärsmannen Kocner dömdes endast till böter för illegalt vapeninnehav men han riskerar ändå att tillbringa lång tid i fängelse efter en tidigare dom om ekonomisk brottslighet, som ännu inte vunnit laga kraft.

Ytterligare två män, som har erkänt att de utförde morden, har redan fått sina domar på 23 respektive 15 år i fängelse.

Morden väckte en enorm vrede och skakade om Slovakien i grunden. Under flera veckor gick människor runt om i landet ut i de största demonstrationerna sedan kommunismens fall. Premiärministern och flera högt uppsatta personer, också inom rättsväsendet, tvingades avgå och den politiska kartan ritades om.

Företrädare för den proteströrelse som väcktes till liv efter morden, "För ett anständigt Slovakien", hoppas att dagens domar kommer att överklagas till högsta domstolen.