Nordstream

Förgiftningen kan sätta stopp för tysk-rysk gasledning

1:58 min

Reaktionerna är hårda dagen efter nyheten att ryske Kremlkritikern Aleksej Navalnyj förgiftats. Ett stopp för den tysk-ryska gasledningen i Östersjön Nordstream kan bli en konsekvens.

Det enda språk och svar, som Vladimir Putin förstår är gas och gasförsäljning, men det måste vara ett europeiskt gemensamt svar, förklarar tyske CDU politikern, Norbert Röttgen till tyska radion Deutschlandfunk varför han förespråkar ett stopp för tysk-ryska gasledningen Nordstream i Östersjön.

Som ordförande i utrikesutskottet i tyska förbundsdagen betonar han samtidigt att det först och främst krävs ett gemensamt europeiskt svar till Ryssland på Novitjokförgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Från flera håll i Europa kommer fördömanden. Chockerande, kommenterar försvarsalliansen NATO:s chef Jens Stoltenberg, som liksom Tysklands Angela Merkel kräver en öppen och heltäckande rysk utredning av förgiftningen.
Novitjok klassas som ett kemiskt stridsmedel och skapades i sovjetiska laboratorier.

Vem som helst kan inte komma över det och med exemplet Skripal pekas finger mot ryska säkerhetstjänsten och därmed direkt mot Kreml och presidenten Vladimir Putin själv. I fallet Skripal i Salisbury i Storbritannien lyckades polis lägga tydligt spår till två FSB agenter, som dock hann lämna landet. Svaret från Storbritannien var att utvisa ett stort antal ryska diplomater.

Den här gången har förgiftningen skett i Ryssland och att Navalnyj behandlas i Tyskland innebär inte att det främst handlar om en ny diplomatisk konflikt mellan Ryssland och Tyskland, utan är en fråga för alla demokratiska stater, påpekar en rad politiker.

Röttgen konstaterar i radiointervjun att det gäller också för politiker som Frankrikes Macron att omvärdera sin mer försonliga hållning till makthavarna i diktaturer som Ryssland, som Röttgen uttrycker det.