Mördad slovakisk journalist

Domen i Kuciak-målet överklagas

1:56 min

Dagens friande dom i rättegången om mordet på den slovakiske journalisten Jan Kuciak, kommer att överklagas. Domen har väckt starka reaktioner i Slovakien där man hade räknat med att en åtalad affärsman skulle dömas till ett långt fängelsestraff.

Chock och skam – med de orden sammanfattar slovakiska medier reaktionerna på domen mot affärsmannen Marian Kocner. Han har från början pekats ut som hjärnan bakom mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö i februari 2018.

Den friande domen gick därför på tvärs mot de allmänna förväntningarna på mångåriga fängelsestraff för Kocner och två medåtalade.

Det var känt att Kocner var provocerad av Jan Kuciaks journalistiska granskningar av hans ljusskygga affärer med kopplingar till det politiska styret och italiensk maffia. Tidigare har två män erkänt och dömts för att ha utfört morden och i den processen pekades Kocner ut som deras uppdragsgivare.

I dagens dom konstaterades att brottet har begåtts, men att Kocner inte kunde bindas till det. En av de andra åtalade dömdes däremot för medhjälp till mord.

En av många upprörda reaktioner kom från Slovakiens president Zuzana Caputova. "Jag är chockad över domen och måste förstå hur den är motiverad. Jag respekterar den men förväntar mig att rättvisans gång inte stannar här, utan fortsätter till högsta domstolen", skrev hon i en kommentar.

Hon är själv ett resultat av den politiska omvälvning som följde i spåren av morden för drygt två år sedan. Ilskna slovaker som fått nog av korruption och maktmissbruk gick under flera veckor ut på gatorna i de största demonstrationerna sedan kommunismens fall.

Premiärministern och flera högt uppsatta i den politiska ledningen och rättsväsendet tvingades till slut att avgå.

Dagens friande dom väcker åter frågor om det slovakiska rättsväsendets självständighet och åklagaren har överklagat den till högsta domstolen.