Ministermöte

Löfven enig med Merkel om Navalnyj: ”Ett mordförsök”

2:04 min

Idag besökte statsminister Stefan Löfven Berlin för överläggningar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Där informerades Löfven om resultatet av den tyska analysen av vad som förgiftade den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj.

Angela Merkel tillade att hon utöver detta inte ville säga mer än vad hon sade igår, då hon slog fast att det inte råder något tvivel om att Alexej Navalnyj förgiftades med en substans ur Novichock-familjen, ett kemiskt vapen framtaget av Sovjetunionen, som är förbjudet enligt internationella konventioner.

Statsminister Stefan Löfven stämde in i fördömandet av det inträffade, och säger att han fullt ut litar på de tyska slutsatserna.

– Jag litar helt på Tysklands utlåtande. Detta var ett mordförsök och ett försök att tysta oppositionen i Ryssland.

Moskva har under dagen slagit ifrån sig anklagelserna om inblandning. Men Stefan Löfven menar ändå att bollen ligger kvar hos den ryska regeringen, och vill inte svara på om utökade sanktioner kan bli aktuella som en reaktion på attentatet.

På de två ledarnas agenda stod också coronapandemin. Sverige och Tyskland stod på olika sidor i förhandlingarna om huruvida EU:s stödpaket skulle innehålla bidrag finansierade med gemensamma lån innan en kompromiss nåddes.

Samtidigt som pressträffen pågick på förbundskanslerns kontor demonstrerande en grupp människor ett stenkast därifrån mot de tyska coronarestriktionerna, som kravet på att bära munskydd där man inte kan hålla avstånd.

De höll i svenska flaggor som en symbol för en annan, mindre restriktiv hantering av pandemin. Men på Ekots fråga svarade Angela Merkel att hon inte försökt få Stefan Löfven att ansluta sig till den tyska linjen vad gäller till exempel munskydd.

– Det var inget i talade om. För oss i Tyskland är det självklart att bära munskydd där vi inte kan hålla avstånd, sa Angela Merkel.