Svensk väljaropinion

Socialdemokraterna backar i opinionen

2:00 min

Socialdemokraterna fortsätter backa i opinionen efter några månader av uppgång under våren. Det visar Svensk väljaropinion, den sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Att opinionsstödet minskar för Socialdemokraterna är väntat efter den kraftiga uppgången i våras då pandemin dominerade politiken, enligt Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo.

– Det första stadiet är att man går upp, det blir en nationell sammanslutning kring de som är ledare. Det är därför det blev den här exceptionella uppgången för Socialdemokraterna som vi aldrig sett tidigare. Det är snarast en liten återgång, men betydligt bättre än före coronan, säger Toivo Sjörén.

I den här första sammanställningen av opinionsmätningar efter sommaren backar Socialdemokraterna från junisiffran, 30,4 till 27,9 procent. Uppgången i april och maj då partiet som högst låg på 31,4 procent i den här sammanvägningen är alltså bruten.

Så frågan är om nedgången fortsätter eller inte. Det är ett nytt politiskt landskap nu, säger Toivo Sjörén där vissa frågor som ekonomi och arbetsmarknadspolitik kan gynna Socialdemokraterna men där migration och lag och ordning är mer osäkert:

– Några frågor kommer att gynna dem framöver och några kommer att vara en utmaning, säger Toivo Sjörén.

Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar marginellt, båda med ca en procentenhet. Moderaterna ligger på 20,6 procent och Sverigedemokraterna på 19,8.

--Det nya landskapet dyker ju upp här lite grann. Lag och ordning har ju varit väldigt omdiskuterat hela sommaren. Det gynnar både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna gynnas precis som Socialdemokraterna av att ekonomi hamnar i fokus, säger Toivo Sjörén.

För de andra partierna är förändringarna mindre. Liberalerna och Miljöpartiet fortsätter att ligga under riksdagsspärren, vilket kan bli en utmaning för den som väljs till nytt språkrör för Miljöpartiet, konstaterar Toivo Sjörén som ser fram emot en spännande politisk höst.

– Jag tror att vi kan se fram emot en höst där det finns stora möjligheter till rörelser och intressanta strömmar mellan partierna. Men det får vi se framöver hur det kommer se ut, säger han.