Belarus

Kamp om oppositionens viktigaste symbol – den gamla flaggan

1:44 min

I Belarus lägger myndigheterna just nu ner stor kraft på att avlägsna den vit-röd-vita flagga som oppositionen gjort till sin symbol. Landets officiella flagga är grön och röd. Nu pågår kampen om flaggan dag och natt.

– Förra veckan tog de ner en flagga och då hängde vi upp tre. Nu har de tagit ner dem och då kommer vi hänga upp fem nya, säger Minskbon Stepan Latypov.

Som varje kväll de senaste veckorna har han och hans grannar samlats på gården nedanför husen där de bor. De dricker te, äter kakor, pratar om de senaste nyheterna och planerar för nästa flaggupphängning. På husfasaderna, utmed balkongerna, på elskåpet nere på gården. Den flagga som är vit och röd, inte grön och röd, som Belarus officiella flagga.

Den vit-röd-vita flaggan har en lång historia i Belarus. Ofta har den använts av maktens opponenter och under några år, direkt efter Sovjetunionens fall, blev den det självständiga Belarus officiella symbol. Men när Aleksandr Lukasjenko kom till makten byttes den efter en folkomröstning ut och istället tog man tillbaka den grön-röda flaggan, lik den som användes av sovjetrepubliken Belarus.

Efter det fuskkantade presidentvalet den 9 augusti, där Lukasjenko officiellt segrade med 80 procent av rösterna, har den alternativa flaggan blivit den allra tydligaste symbolen under de stora demonstrationer som hållits, och fortfarande hålls. Och precis som Stepan Latypov och hans grannar hänger invånare runt om i landet flaggan på fasaderna till sina hus, flaggor som man från maktens sida snabbt tar ned.

Historikern Ihar Melnikau förklarar maktens känslighet inför den vit-röd-vita flaggan med att den så tydligt är kopplad till tiden då Aleksandr Lukasjenko inte var Belarus president.

– Den är en symbol för självständighet, utan Lukasjenko.