Migration

EU-kommissionen vill stoppa passförsäljning

1:57 min

Nyligen avslöjades att Cypern sålt tusentals pass de senaste åren och att det bland köparna fanns ryska oligarker och kinesiska affärsmän dömda för korruption och penningtvätt. Nu arbetar EU-kommissionen för att stoppa flera medlemsländer från att sälja medborgarskap och pass till ryssar, kineser och andra icke européer.

– Jag tror inte att passförsäljningen kommer att stoppas. Jag tror att det är för stora kommersiella och politiska intressen, säger Patrik Engström, chef för svenska gränspolisen och som sitter med i Frontex styrelse.

– Jag tror också att möjligheten att hantera pass enligt nationell lagstiftning också är något som de flesta medlemsstater är mycket måna om. Så jag tror inte att det här kommer att försvinna.

Men oron för att man släpper in fel personer, den oron är inte tillräckligt stor? Och så mycket pengar kan väl inte försäljningen av själva passen ge, utan är det alltså personerna som drar in så mycket pengar då?

– Det är inte intäkterna av själva passförsäljningen utan det är nog de investeringar som de här personerna för med sig och gör i medlemsstaterna, som är det viktiga. Plus, tror jag, politiska relationer till de länder som de kommer ifrån, svarar gränspolischefen Patrik Engström.

Cypern, Malta och Bulgarien säljer vad som kallas Gyllene Pass, entrébiljetten in till EU. Andra EU-länder som Portugal, Irland, Spanien och Grekland kräver en investering för att Gyllene visum, vilket kan omvandlas efter ett antal år till medborgarskap.

EU kommissionen vill få stopp på passförsäljningen av säkerhetsskäl. Köparen kan göra affärer, öppna bankkonton och riskerna för korruption, penningtvätt och till och med terrorism ökar.

– Ja, har man ett EU-pass så har man ett EU medborgarskap och de har de rätt att resa in, säger Patrik Engström.