Regeringen prövar

Sekretessregler för permitteringar kan ändras

1:49 min

De kritiserade sekretessreglerna kring regeringens korttidspermitteringar kan komma att ändras. Det har hittills varit hemligt vilka företag som har fått ta del av det här miljardstödet, men ett arbete för att införa undantag från sekretessen har påbörjats, erfar Ekot.

Korttidspermitteringar är ett av regeringens främsta vapen för att bekämpa den ekonomiska krisen som coronapandemin har orsakat. Anställda kan gå ned i arbetstid medan företaget som drabbats repar sig är tanken. Det mesta av kostnaderna står staten och skattebetalarna för.

Hittills har Tillväxtverket beviljat nära 76 000 ansökningar om stöd till korttidsarbete till en kostnad på knappt 28 miljarder kronor.

Vilka som har sökt och fått stöd är inte känt. De uppgifterna är inte offentliga och myndigheterna har hänvisat till sekretess och att det skulle kunna innebära skada för arbetsgivaren om de röjdes.

Nu kan det här komma att ändras. Enligt vad Ekot erfar har ett arbete påbörjats i regeringskansliet där behovet av att införa ett undantag från sekretessen ska ses över.

Att det har varit hemligt vilka företag som stöttats med miljarder har fått skarp kritik i den allmänna debatten, bland annat av journalister och yttrandefrihetsexperter, men flera avgöranden i domstol har slagit fast att sekretess gäller.

Enligt regeringen är det inte tillräcklig insyn för närvarande och det är mot den bakgrunden den nu prövar om reglerna kan ändras.