Tidigare sekretess

Färre poliser i yttre tjänst: "Hårdare belastning"

1:56 min

Antalet poliser i yttre tjänst har minskat sedan 2015, visar statistik som Polistidningen tagit fram. Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap, befarar att det kan skapa en ökad press på dem som är kvar.

– Det är för att poliser i yttre tjänst har de lägsta lönerna och har svårt att göra lönekarriär och söker sig därifrån. Samtidigt har vi en polisbrist i hela organisationen och det behövs fyllas på även när det gäller utredningar och på andra ställen. Så polisbristen i sig är stor i hela organisationen, säger Lena Nitz, ordförande för polisförbundet.

Förutom lönerna menar Lena Nitz att arbetsmiljön är en av huvudorsakerna att Polismyndigheten har svårt att behålla poliser i yttre tjänst. Samtidigt är Nitz orolig att en ökad press på de poliser som är kvar ska leda till att ännu fler lämnar.

– Ju färre vi är desto tuffare blir det för de som är kvar, så det är en jätteviktigt fråga. Därför är det otroligt viktigt att vi får en bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor och arbetstider, säger Lena Nitz.

Stefan Holgersson, profferssor i polisvetenskap och själv polis ser också allvarligt på siffrorna, men är även kritiskt till att Polismyndigheten valt att sekretessbelägga statistiken fram tills nu.

– Det blir en hårdare arbetsbelastning på dem som är ute, vilket i sig kan generera att ännu fler har ett intresse av att sluta eftersom det är arbetsamt att vara ute och känna att man inte räcker till, säger Stefan Holgersson.

Samtidigt som Polismyndigheten i somras meddelade att man är fler poliser än någonsin, så har antalet poliser i yttre tjänst minskat de senaste åren. Statistiken som Polistidningen tagit fram har varit sekretessbelagd.

Stefan Holgersson är kritisk till att myndigheten inte velat lämna ut statistiken tidigare.

– Det som är intressant är den stora viljan att mörka det här, att man inte velat lämna ut uppgifterna och varför det har minskat. Bilden av att det aldrig har varit så många poliser förut är lätt att uppfatta som att det är yttre personal som menas.