Reaktioner

Nato fördömer förgiftningen av Navalnyj

2:02 min

Nato fördömer mordförsöket på den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och kräver en oberoende internationell utredning. Det sa Natochefen Jens Stoltenberg i dag på en pressträff efter ett möte inom försvarsalliansen. Uttalandet kommer efter att Tysklands regering i förrgår meddelade att det är ställt bortom tvivel att Navalnyj förgiftades med ett nervgift ur gruppen novitjok.

– Det råder inga tvivel om att Navalnyj förgiftades med ett neurotoxin i novitjok-gruppen. Användning av sådana gifter är brutalt och Nato-länderna fördömer det, sa Stoltenberg.

Omvärldens reaktioner på att det var ett ämne ur gruppen Novitjok som användes för att förgifta Aleksej Navalnyj har varit mycket starka. Inte minst eftersom ämnet, framtaget av sovjetiska laboratorier, är förbjudet enligt internationell lag.

I går kom ett mycket starkt formulerat uttalande från EU där man fördömer mordförsökte på den ryske oppositionspolitikern och kräver att Ryssland genomför en öppen och grundlig utredning av fallet. Man utesluter inte heller någon form av sanktioner mot Ryssland.

Men från rysk sida slår man ifrån sig och hävdar att det saknas konkreta bevis. Aleksej Navalnyj insjuknade under en resa i Sibirien och de läkare som först vårdade honom i staden Omsk har sagt att man inte fann några spår av ämnet i hans kropp.

I dag avslog också en domstol i Moskva den klagan som lagts fram av Navalnyjs anhängare om att myndigheterna förhalat frågan om en brottsutredning.

I går gav sig också Belarus president Aleksandr Lukasjenko in i diskussionen kring Aleksej Navalnyj och hävdade i ett möte med Rysslands premiärminister att man överhört ett samtal mellan Berlin och Warszawa och där det ska ha framgått att ingen förgiftning har ägt rum, och att alltihop är ett försök från västvärldens sida att hålla Ryssland tillbaka från Belarus.

Ett uttalande som främst lett till många höjda ögonbryn och skämt i ryska sociala medier.

Aleksej Navalnyj ligger fortfarande i koma. Läkare på det sjukhus i Berlin där han vårdas beskriver hans tillstånd som allvarligt, men inte livshotande.