CSN

Ministern: Betalar man i tid har man inget att oroa sig över

1:30 min

Mängden obetalda CSN-skulder hos Kronofogden har ökat med nästan 20 procent sedan regeringen för fem år sedan höjde påminnelseavgiften för studielånen.

Antalet personer som betalar sina lån i tid har ökat, men de som inte gör det har alltså desto större skulder hos Kronofogden. Trots detta så menar ministern för högre utbildning, Matilda Ernkrans att avgiftshöjningen varit lyckad.

– Det vi har sett är att förändringen har bidragit till att fler betalar tillbaka sina lån i tid, det är positivt. Men det är viktigt att vi fortsätter det arbetet, man måste göra rätt för sig, och betalar man tillbaka i tid har man ingenting att oroa sig över, säger Matilda Ernkrans.

De som däremot missar att betala tillbaka sin CSN-räkning i tid får bidra med 450 kronor rakt in i statskassan, och enligt statistik från Kronofogden och CSN visar det sig att det är allt färre som står för en allt större del av kakan. I fjol betalade CSN 352 miljoner i omärkta kronor till staten i påminnelseavgifter, vilket är den högsta siffran sedan höjningen 2015. Under samma tidsperiod har snittskulden hos de CSN-skuldsatta hos kronofogden ökat med 37 procent.

Utvecklingen kommer knappast som en överraskning för regeringen. Redan innan höjningen verkställdes varnade CSN utbildningsdepartementet för att en höjd avgift kunde medföra att fler låntagare med betalningsproblem skulle hamna hos kronofogden. Davor Vuleta, doktorand i rättssociologi och medarbetare på Kronofogden, menar att det är en uppenbar risk med kraftigt tilltagna avgifter.

Matilda Ernkrans säger att regeringen inte har någon avsikt att riva upp påminnelseavgiften, samt att den får önskad effekt i och med att fler betalar in sina räkningar i tid. Dessutom menar hon att avgiften ska täcka de administrativa kostnaderna för CSN som kommer med för sent inbetalda lån. Enligt CSN är dock den kostnaden enbart 52 kronor, det vill säga 398 kronor mindre än avgiften.