Sport under pandemin

Basketspelare isoleras på Disney World för att spela klart årets säsong

1:58 min

Ett stort socialt och medicinskt experiment pågår på Disney World i Florida i USA. 22 proffslag inom herrbasketen isolerades i juli från omvärlden i en pandemiskyddad bubbla, för att kunna spela färdigt årets säsong – trots coronapandemin utanför.

Ingen kontakt med omvärlden, avståndmätare som piper om man kommer för nära varandra utanför plan och dagliga coronatester – sådant är livet för basketproffsen på Disney World. Facit hittills; inga coronafall.

Johannes Wohlert är kommunikationsansvarig på Svenska Basketbollförbundet:

- Jag är imponerad faktiskt, även om jag kan förstå att det finns de som ser en viss absurditet i det. Här finns ett "mindset" utanför planen, i organisationen, liksom att övervinna alla hinder och försöka nå fram till målet. På så vis är det inspirerande och jag tycker det var bra att dom gjorde det.

Att lägga ner årets säsong skulle ha kostat National Basketball Association i USA uppskattningsvis en miljard dollar bara i uteblivna TV-intäkter, så det minst dyra alternativet är det som pågår nu. Men kommer covid-19-smittan att kunna hållas ute ända tills en segrare koras, sent i oktober? Det tror Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.

- Ja, det kommer absolut att kunna hålla. För att man ska bli smittad måste man ju träffa någon som är smittsam.

Smittan har hittills framgångsrikt hållits ute – men inte dom politiska och sociala spänningarna inför höstens presidentval. Spelarna har redan både strejkat och bojkottat matcher. Idrott och politik hänger ihop, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet:

- Allt från resta nävar 1968 till det som händer idag med att man protesterar – i den här bubblan till exempel, eller i andra idrotter – mot att spela matcher, eftersom man vill stötta Black Lives Matter-rörelsen.