Tyskland

Vattenfall hoppas på snabb avveckling av stenkolskraftverk

1:52 min

Vattenfall vill stänga ner sitt omstridda stenkolskraftverk, Moorburgkraftverket utanför Hamburg i Tyskland. Bolaget har lagt ett bud i den första tyska kolauktionen som hölls i veckan, i syfte att börja avveckla kolkraft.

Vattenfalls VD Magnus Hall säger till Ekot att han hoppas på en snabb avveckling om företaget vinner auktionen.

Det var i tisdags den första september, som tyska staten för första gången bjöd in ägare av stenkolskraftverk att komma med bud om hur stor ersättning de vill ha från tyska staten för att lägga ner sina anläggningar.

Tysklands plan är att all kolkraft ska vara borta senast 2038 och den som begär lägts ersättning vinner auktionen. Vattenfalls Moorburgkraftverk startades 2015 och brukar av företaget hållas fram som en modern och effektiv anläggning.

Ändå är det en av de största källorna till koldioxidutsläpp i norra Tyskland och illa omtyckt av såväl miljörörelsen som Hamburgs rödgröna delstatsregering, som vill se minskade utsläpp.

Kol har blivit allt mindre lönsamt de senaste åren och i Vattenfalls senaste halvårsrapport var Moorburgkraftverkets dåliga ekonomi en stor anledning till bolagets miljardförlust.

VD Magnus Hall säger att Vattenfall får veta hur det gått inom åtta till tolv veckor. Och om företaget vinner budgivningen hoppas han på en nedläggning av Moorburgkraftverket om ett år – vid halvårsskiftet 2021.