RECENSION – LITTERATUR

Anna Järvinen kan konsten att inte skriva en berättelse

2:35 min

Anna Järvinen är framför allt känd som artist, senast med albumet ”Vestigia Terrent” (spåren förskräcker) från i våras. Nu kommer hennes första roman: ”dröm natten till idag:”.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "dröm natten till idag:"
Författare: Anna Järvinen

På omslaget till Anna Järvinens bok finns en blyertsskiss av ett kvinnoansikte. Det ser ut som en ögonblicksbild av den verkliga Anna men boken hon skrivit är en roman om en kvinna runt femtio som sammanfattar sitt liv i korta prosalyriska texter.

Det börjar med födelsen, hon minns skuggor och dagrar, vita och beiga ytor, solreflexer och ordlösa sinnesintryck. På många sätt förblir den unga och vuxna kvinnan det där spädbarnet som befinner sig mitt i existensen. Det är väderlekar och årstider, gatuliv och promenader. Mest i staden.

Hon erfar män och styvbröder och pappor, de passerar genom rummen och romanjaget varseblir dem. Texten ligger närmare lyrik än prosa, jag tänker lite på Ann Jäderlunds hypersensibla utbyte med röda kronblad och styva stjälkar, men det här handlar om en uppväxt, om att bli förflyttad från Finland till Sverige, att erövra ett språk och finna en plats. Eller att inte finna en plats.

För egentligen är det här en mörk historia, om en frånvarande pappa som aldrig lär sig namnet på flickans vänner. Och en styvpappa som super i arkitektvillan. Men det jag gillar mest är att författaren nogsamt undviker att psykologisera eller dramatisera. Ändå finns här ett rikt lager barndomssmärta att förvalta, alkoholism, döda syskon, dubbel kulturell identitet.

Men det blir inget svart gyttjebad. Jag tycker om Anna Järvinens sätt att skissa en kvinnas livs historia i fragment och ögonblicksbilder, att vägra låta livet bli en berättelse.