
KD: Bygg fängelser utomlands med biståndspengar
Kristdemokraterna vill använda pengar från den svenska biståndsbudgeten för att hjälpa till med att bygga fängelser i andra länder, dit utländska medborgare dömda i Sverige ska kunna skickas för att avtjäna sina straff.
På så sätt skulle man minska platsbristen på svenska fängelser enligt partiet.
– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Det har sedan tidigare funnits ett tryck från flera partier, däribland Kristdemokraterna att Sverige ska hyra anstaltsplatser utomlands, eftersom det råder platsbrist på svenska fängelser.
Men nu kommer KD med ett nytt förslag. Partiet vill dels omfördela pengar från biståndsbudgeten – 1,8 miljarder kronor under en fyraårs-period – för att renovera och bygga fängelser utomlands, till exempel i länder som i dag inte respekterar mänskliga rättigheter, för att få till stånd fängelser som är mer humanitära.
Samtidigt föreslår KD att kriminalvården får ett extra anslag på 400 miljoner kronor nästa år, för att sluta avtal med länder för att på så sätt kunna placera fångar i deras fängelser.
Ebba Busch bedömer att mellan 400 och 500 fångar till att börja med skulle kunna placeras i utländska fängelser. Fokus är personer som efter avtjänat straff dömts till utvisning.
En fånge ska inte kunna säga nej till en placering i ett fängelse utomlands, säger Ebba Busch. Hon ser gärna avtal med länder som Somalia och Afghanistan.
Vad är det för regler som ska gälla på de här fängelserna dit då Sverige skickar fångar?
– Det kommer självklart inte kunna vara fullgod svensk standard. Men det här skulle kunna göra att vi kan, med hjälp utav de här medlen, säkerställa en god fångvård, och då använda pengarna till att göra det möjligt att bygga vettiga fängelser.
Personer som har dömts i Sverige skall då placeras i fängelser på andra sidan jordklotet. Är du inte osäker att vi ska kunna veta att de får en schysst behandling där?
– Som med allt biståndsmedel kommer vi att behöva följa upp hur pengarna används. Men om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott, säger Ebba Busch.