Ekots lördagsintervju

Polisen vill nu avlyssna personer som ännu inte är misstänkta

1:55 min

Gängkriminaliteten är en av Polisens största utmaningar. För att mer effektivt bekämpa gängen vill Polisen ha större möjligheter till att avlyssna personer.

– Vi behöver en förändrad lagstiftning som ger oss större möjligheter att lyssna på krypterade telefoner, säger Mats Löfving, biträdande rikspolischef.

Även av personer som inte är misstänkta?

– I ett underrättelsesyfte, precis! Människor som ännu inte ingår i nån brottsutredning. Utan människor som på ett tydligt sätt kan kopplas till gängkriminalitet.

Svensk polis får i dag avlyssna personer som är misstänkta för ett brott som
kan ge minst två års fängelse. Beslut måste fattas av åklagare. Men Polisen vill alltså även få möjlighet att lyssna på personer utan specifik misstanke, bland annat för att bättre förstå hur de kriminella resonerar.

Gängkriminalitet är ett svårbemästrat problem för polisen. Gängen använder ofta krypterade telefoner som inte finns i några register.

Men i somras lyckades den europeiska polisbyrån, Europol, knäcka koden till Encrochat, den krypterade telefon som används av många kriminella även i Sverige. Europols arbete har underlättat också för svensk polis, menar Löfving.

– Vi hoppas nu att all den här telefontrafiken leder till att vi klarar upp fler brott än vi skulle ha gjort annars. Sammantaget är det här väldigt viktiga erfarenheter. Den här typen av ingångar i krypterade telefoner, inte minst i underrättelsesyfte, skulle vi vilja ha större möjligheter till för Polisen i Sverige, säger biträdande rikspolischef, Mats Löfving.