Belarus

Lukasjenko i strid med kyrkan

2:02 min

Katolska kyrkan har hamnat i centrum för den kamp som pågår mellan Belarus president och de som demonstrerar mot valfusk och polisvåld. President Aleksandr Lukasjenko anklagar kyrkan för att lägga sig i politiken och tidigare i veckan nekades den katolska kyrkans överhuvud i Belarus, inresa i det egna landet.

– Det spelar ingen roll vem han är, katolska kyrkans högsta ledare, ortodoxa kyrkans högsta ledare. Huvudsaken är att alla följer lagen, sa president Lukasjenko när han i veckan kommenterade inreseförbudet för ärkebiskop Tadeusj Kondrusevitj.

– Och om du dessutom har lagt dig i politiken och dragit med dig andra katoliker, då bär du ett dubbelt ansvar, sa presidenten och antydde att ärkebiskopen varit i Polens huvudstad Warszawa och fått någon slags "instruktioner".

Dessutom påstod Lukasjenko att Tadeusj Kondrusevitj bär dubbelt medborgarskap, vilket är olagligt i Belarus. Fast i själva verket var ärkebiskopen aldrig i Warszawa och själv säger han att han endast har ett belarusiskt pass.

Företrädare för den Katolska kyrkan, som är den näst största i Belarus efter den ortodoxa, har sedan presidentvalet i augusti uttalat sig mot det omfattande våld polisen till en början använde mot gripna demonstranter. Det är hittills bekräftat att tre personer dött i samband med protesterna.

Präster från den Katolska kyrkan har också deltagit i de fredliga manifestationer som hållits samt varit på plats utanför häktena där de gripna sitter.

– Men det är inte samma sak som att ägna sig åt politik. Vi vänder oss mot våldet och om vi är tysta blir vi också medskyldiga, säger Jurij Sanko, katolsk präst och presstalesperson för den Katolska kyrkan i Belarus.

Jurij Sanko är bekymrad över tonläget från president Aleksandr Lukasjenkos sida som han menar inte leder till den samling landet nu behöver.

– Då är det enklare att anklaga och förtala än att erkänna och säga sanningen, säger Jurij Sanko.