Belarus

Litauens ex-president: EU gör inte tillräckligt i Belarusfrågan

2:01 min

Omvärlden gör inte tillräckligt i Belarusfrågan. Det säger Litauens tidigare statschef Vytautas Landsbergis, som ledde landets självständighetsrörelse på 80-talet.

I en intervju med Sveriges Radio säger Landsbergis att utvecklingen i Belarus liknar den självständighetskamp han själv ledde, och att världssamfundet återigen vågar inte ta ställning.

– På en punkt liknar det som händer I Belarus i dag, med det som Litauen och Baltikum gick igenom för mer än 30 år sedan.

– Det är glädjen över befrielsen, när folk slutar vara rädda. Det är liksom något som ingen kan stoppa, säger 87-årige musikprofessorn Vytautas Landsbergis som ledde Litauens självständighetsrörelse på 80-talet och blev landets förste statschef efter självständigheten.

Nästa år firar de baltiska länderna 30 år av självständighet, men vägen dit har varit lång och kantad av motgångar.

– Väst kallade oss separatister och vågade inte stödja oss. Man var rädd för att förstöra den då något upptinade relationen till Sovjetunionen. Efteråt bad man om ursäkt, fortsätter Landsbergis.

– Samma sak händer nu i Belarus. EU vågar inte agera för att inte vill förvärra relationen till Ryssland. Det samtidigt som Ryssland gör vad de vill i Belarus och har till och med sagt sig vara beredda att skicka trupper dit om det skulle behövas, säger han.

Litauen, liksom Estland, Lettland och Polen har starkt tryckt på EU att vidta kraftiga sanktioner mot Belarus och den sittande presidenten Lukasjenko. Sanktioner som EU kommit överens om att införa men som ännu inte trätt i kraft.

Det tre baltiska länderna har för någon vecka sedan infört egna sanktioner i form av reserestriktioner mot president Lukasjenko och ett tiotal andra högt uppsatta politiker.

– Litauen har upplevt samma sak och därför förstår belarusiernas situation, säger 87-årige musikprofessorn Vytautas Landsbergis.