Protester i Belarus

”Råttor kan ni vara själva”

1:52 min

För fjärde söndagen i rad gick i dag tiotusentals människor ut i Belarus i protest mot valfusk och polisvåld. Precis som förra söndagen var den polisiära och militära närvaron i huvudstaden Minsk stor, och flera gripanden har skett.

– Råttor kan ni vara själva, ropade människorna när de tågade ner för Segeravenyn i Minsk, i riktning mot president Aleksandr Lukasjenkos residens.

Det är ett svar på att presidenten själv har kallat de som demonstrerar för råttor.

På Minsks paradgata Självständighetsavenyn spelade en liten orkester samtidigt som människor trotsigt ställde upp sig mitt framför rader av kravallutrustad polis.

I dag är det fem veckor sedan presidentvalet i Belarus, där sittande president Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procent av rösterna. Ett resultat få tror på, och när polisen brutalt slog ner protesterna som följde på valet väcktes en vrede bland många belarusier som inte avtagit sedan dess.

I Minsk hade de stora torgen och gatorna spärrats av, utanför presidentresidenset stod stridsvagnar uppradade, men de protesterande valde istället andra vägar genom staden och jublade när de stötte ihop med en annan kolonn demonstranter.

Människorättsorganisationen Viasna rapporterade vid 15-tiden om ett 40-tal gripna i Minsk, en del greps redan innan manifestationerna började. Också i andra städer har demonstranter gripits.

– Skam, hörs röster ropa när polisen i staden Brest sliter in människor i polisbussar.

Under veckan som gått har också flera studenter som demonstrerat gripits, liksom journalister som bevakat deras protester. I fredags dömdes flera journalister till tre dagars arrestering, anklagade för att ha deltagit i en otillåten demonstration.

Igår tvingades Olga Kovalkova, en av ledarna för det oppositionsråd som bildades efter valet, ut ur landet. Hon fördes från häktet där hon avtjänade ett kortare fängelsestraff till den polska gränsen.

Kort efter valet tvingades också Svetlana Tichanovskaja, huvudutmanare till Aleksandr Lukasjenko i valet, ut ur landet och befinner sig nu i Litauen.