Protester i Belarus

Över hundra gripna i Minsk

1:43 min

Över hundra personer greps i dag i Minsk under de demonstrationer som för fjärde söndagen i rad hölls i Belarus huvudstad och i andra städer runt om i landet.

En kvinna berättar för nyhetssajten tut.by om vad hon just bevittnat. Hur en ung man attackerades när han lugnt promenerade längs en gata i Minsk.

– Först var det en som slog omkull honom och började slå honom med en batong. Sedan kom en annan efter som fortsatte att slå.

Enligt Radio Svaboda flydde en grupp människor in på ett kafé för att undkomma misshandel men de batongförsedda männen följde efter, slog in rutan och drog ut de flyende därifrån.

Vilka de civilklädda misshandlarna är kunde inte heller polisen svara på, men det var ett nytt inslag under de demonstrationer som de senaste fyra söndagarna hållits runt om i Belarus.

Trots massiv polis och militär närvaro på gatorna gick i dag återigen tiotusentals människor ut i protest mot valet den 9 augusti, då president Aleksandr Lukasjenko utropades till segrare med 80 procent av rösterna. Få tror på det resultatet och den brutalitet som polis till en början använde mot de som protesterade väckte en vrede som fortfarande består.

Under veckan som gått har också flera studenter som demonstrerat gripits, liksom journalister som bevakat deras protester. I fredags dömdes flera journalister till tre dagars arrestering, anklagade för att ha deltagit i en otillåten demonstration.

I går tvingades Olga Kovalkova, en av ledarna för det oppositionsråd som bildades efter valet, ut ur landet. Hon fördes från häktet där hon avtjänade ett kortare fängelsestraff till den polska gränsen. Kort efter valet tvingades också Svetlana Tichanovskaja, huvudutmanare till Aleksandr Lukasjenko i valet, ut ur landet och befinner sig nu i Litauen.