Brott

Damberg om klankriminaliteten: Vuxit sig stark i flera decennier

1:06 min

I helgens Lördagsintervju nämnde biträdande rikspolischef Mats Löfving att 40 klaner utgör en kriminell kärna i Sverige. Enligt Polisen gör tystnadskulturen och den totala lojaliteten hos släkten att den här kärnan blir svår att komma åt.

I dagens P1 Morgon intervjuades inrikesminister Mikael Damberg av programledaren Mikael Kulle om Polisens bild de kriminella släktnätverken och varför regeringen inte lyckats förhindra utvecklingen.

– Det är ganska vanligt när jag kommer till en stad som har haft gängkriminalitet att polisen berättar om hur de här gängen är uppbyggda. Då är det inte ovanligt att de har ett släktled eller en klanstruktur som gör det lite knepigare att komma åt dem eftersom tystnadskulturen då är ännu tyngre, säger Mikael Damberg och lägger till att det inte är ovanligt att gängen tjänar pengar på flera olika former av kriminalitet.

Därför betonar han vikten av att flera myndigheter arbetar tillsammans för att stoppa gängen.

– Vi har ett myndighetsgemensamt arbete där nu alla myndigheter har fått i sin instruktion att de ska jobba med brottsbekämpande arbete mot den här typen av kriminella nätverk.

Men biträdande rikspolischef Mats Löfving gav i Ekots lördagsintervju bilden av att
polisen fortfarande behöver mer stöd av politiker och andra myndigheter

– Vi tycker, det ska jag erkänna, att många andra i samhället, beslutsfattare, makthavare åker jojo i sitt engagemang. Och vi känner inte ännu att vi har samhällets fulla stöd.

Hör Mikael Damberg i spelaren ovan.
Hela intervjun finns på P1 Morgon.